+ 359 (0) 886 39 25 96

Сезонен пакет Пролет


През пролетта природата тържествува! Снеговете се топят, реките и водопадите са буйни и пенливи, дърветата започват да цъфтят и въздухът се изпълва с аромат и надежда! Птичите песни веселят сърцата – време е за приключения!

Възрожденско Брацигово и Равногор

1 ден. Пристигане в село Равногор и настаняване (хотел, къщи за гости).  Свободно време за почивка и обяд. След обяда – пешеходен преход до летовище „Васил Петлешков”. Вечеря с традиционни домашно приготвени местни  специалитети. Възможност за организиране на фолклорна вечер с участието на самодейци от селото.

2 ден. Закуска и сух пакет за обяд. Целодневен пешеходен преход до село Жребичко (архитектурен резерват). Маршрутът преминава покрай параклиса „Св. Илия”, Бековите скали, върховете Тъпана, Голям и Малък Вълчан. По време на прехода пред туристите се разкриват великолепни панорамни гледки към Тракийската долина, към източните дялове на Рила, към Стара планина и Средна гора. Пристигане в село Жребичко и настаняване в къщи за гости. Почивка и свободно вре- ме за разглеждане на селото и на църквата „Света Троица”, построена през 1831 г от знаменитите брациговски майстори  (архитектурен паметник). Вечеря с традиционни домашно приготвени местни  специалитети.

3 ден. След закуска – пешеходен преход до Брацигово (около 1,5 часа). Разглеждане на забележителностите на възрожденския град: Музейният комплекс, където се съхранява единственото оригинално в България Черешово топче и оригинално знаме на участниците в Априлското въстание, Етнографската експозиция в града, разкриваща поминъка, бита и обичаите  на населението на Брацигово и района от 18 и 19 век. Свободно време за обяд и отпътуване.

 Други интересни обекти и атракции, които да посетите по време на престоя си:

 Крепост „Тъмра“ – останки от крепост  от 12 век, запазени и днес – двубазисна тракийска и средновековна крепост. Изходният пункт се намира на 5 километра по пътя Брацигово – Пещера. От  тук се върви по пътека около 1 час.

Тракийските могили край с. Исперихово – тук е намерена плоча на Тракийски конник. При разкопки са намерени и гробни дарове, бронзови съдове, керамични изделия и керамична статуетка на богинята на любовта Венера. Находката – антика  е от I в от н.е. и се преценява като уникална. До могилите  се достига за около 1 час пеша от центъра на с. Исперихово. Селото се намира на 12 км по асфалтов път  от гр. Брацигово.

Бесапарски ридове  – защитени  от закона с цел опазване и поддържане на местообитанията на редки видове птици и за постигане на тяхното благоприятно природозащитено  състояние. Изходен пункт е с. Бяга на 5 км по асфалтов път  от гр. Брацигово.

Град Девин  – пристигайки в гр. Девин можете да отпочинете край откритите минерални басейни, да направите еднодневна разходка по еко-пътеката „Струилица-Калето-Лъката”. Тук можете да разгледате музейната сбирка, да се разходите  с лодка по яз. „Цанков камък” или да се възползвате от СПА процедурите, които местните хотели предлагат.  Девин отстои на 77 км по асфалтов път  от Брацигово.

Интересни  културни прояви, празници и събития в региона:

  • Пролетен празник Гергьовден / Хъдърлез / Адрелез, съответно в гр. Девин, с. Борино, с. Барутин – 6 май;
  • Празник на Брацигово – 12 май (годишнината от Априлското въстание);
  • Обичаят „Предой” в с. Буйново – в края на м. май

Виж още:

Кратък маршрут, Западни родопиКратък маршрут:

Сезонен пакет Лято