+ 359 (0) 886 39 25 96

Родопски кръстопътища – памет българска


Туристически пакет РОДОПСКИ КРЪСТОПЪТИЩА – ПАМЕТ БЪЛГАРСКА

(три дни, кратък маршрут)

ден. Пристигане в Брацигово – град-символ на Българското възраждане, на Априлското въстание и на Брациговската архитектурно-строителна школа.

Настаняване в къщи за гости или в хотелска база. Свободно време за почивка и обяд.

След обяд:

  • разглеждане на Градски исторически музей, в който се съхраняват много снимки и документи, вещи и оръжие, проследяващи историята на селищата и борбите на техните жители по време на Априлското въстание. Музеят е част от 100-те национални туристически обекта. Тук се съхранява единственото оригинално в България „черешово топче”, както и оригинално знаме на участниците в Априлското въстание;
  • посещение на родната къща на Васил Петлешков;
  • разглеждане на Експозиция „Брациговска архитектурна школа“, разположена в „Попова къща”, която представя дейността на брациговските майстори през Възраждането и Новото време;
  • Етнографската експозиция в града, разположена в „Къневата къща”,
  • църквата  “Св. Йоан Предтеча”, построена  през 1833г. и отличаваща се с оригинална висока камбанария.

Свободно време.

Вечеря с включен специалитет от  Брациговската кухня. Нощувка.

2 ден. След закуска – преминаване по екопътеката до село Розово. Разходка до защитеното вековно дърво Бук (Д.Р. № 515 ). Обяд в селото с домашно приготвени гозби и местни специалитети.

Следобед – екскурзия до село Жребичко, архитектурен резерват. Разглеждане на църквата „Св. Троица“, построена през 1831г.

Вечерта – посещение на винарската изба в района на село Козарско; дегустация на вина.

Вечеря и нощувка в Брацигово.

ден. След закуска – запознаване с Етнографската експозиция в града, разкриваща поминъка, бита и обичаите на населението на Брацигово и района от 18 и 19 век. Свободно време за обяд. Отпътуване.

Виж още:

Дълъг маршрут, Западни Родопи

Дълъг маршрут, 6 дни
Туристически пакет МОСТОВЕ НА ВРЕМЕТО